Bladpeterselie

Naam
jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Juni
Juli
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
 
Zaaien binnen / glas
 
Zaaien buiten / verplanten
 
Oogsttijd

Toepassingen

De plant groeit op rijke, vochtige en diep gespitte grond in de volle zon of iets in de schaduw.
De kiemingstijd van het zaad is relatief lang; de zaden vragen een rijke, vochtige grond.
De plant wordt ongeveer 20 tot 60 centimeter hoog.
De plant bevat een hoge concentratie aan oxaalzuur.

Kenmerken

De peterselie plant is tweejarig, heeft een dikke witte wortel, stevige stengels, driehoekige, getande (en gekrulde) in drieën verdeelde bladeren. Heeft kleine bloempjes in schermen en ontwikkelt geurende zaadjes.

De variëteit Petroselinum crispum var. tuberosum heeft getand blad. De variëteit Petroselinum crispm neapolitanum (gewone snijpeterselie) heeft plat donkergroen blad. Petroselinum crispum is ook in de vorm van krulpeterselie beschikbaar: heeft een penwortel met zijworteltjes, gekruld blad.

In de keuken

Het blad en de stengels van peterselie zijn vitamine- en mineraalrijk. Men doet de blaadjes en stengels (zowel vers als gedroogd) in salades en pikante gerechten. Het blad maakt onderdeel uit van het klassieke bouquet garni. Verder kun je het in allerlei denkbare vlees- en visgerechten, bij groentes, zuivel, eieren en in sauzen gebruiken. Peterselie en dan met name de krulpeterselie wordt vaak als garnering gebruikt. In het Midden Oosten eet men de bladeren als groente. De wortel wordt in soepen en stoofpotten gebruikt. Peterseliewortel heeft een pittige peterseliesmaak en kan als groente gekookt worden.

Als je een knoflookrijke maaltijd hebt gegeten, helpt het om na de tijd te kauwen op bladeren van peterselie, dit verfrist de adem.

Positieve eigenschappen
Peterselie heeft vele positieve eigenschappen. Zo zijn de wortels, zaden en bladereen vochtafdrijvend, ruimen huidverouderende vrije radicalen op en verminderen het vrijkomen van histamine. Peterselie verlicht reumatiek en bevordert de spijsvertering. Kompressen van het blad verzachten snijwonden en verstuikingen.

Bladpeterselie kweken in de keuken