Groenten en kruiden voorzaaien

Nederlands
Het verbouwen van je eigen groente is leuk, leerzaam, gezond en vooral ook enorm ontspannend. Tijdens het koken even je eigen krop sla uit uw tuin halen – dat geeft echt een kick!
Kruiden en groenten voorzaaien hoe doe je het

Aan het begin van het seizoen is het nog wat koud om buiten al in de volle grond te zaaien. Je kan dan het beste even voorzaaien. Je kweekt dan kleine plantjes binnenshuis, of in een serre, om ze vervolgens wat later in het seizoen buiten uit te zetten.

Om te kunnen voorzaaien heb je niet veel nodig. Ik gebruik zelf vaak turfpotjes in kleine kasjes, welke in vervolgens in mijn serre zet. Maar, je kan natuurlijk ook gewoon thuis op de vensterbank voorzaaien.

De Albert Heijn moestuintjes zijn hier het beste voorbeeld van. Wat je feitelijk doet met zo'n mini moestuintje is voorzaaien.

Warme plek
Of je nu koffiekopjes met tuinaarde in de vensterbank zet, of een kweekkasje hebt, je kweekgoed moet op een warme lichte plaats staan. Als je plantjes zoals pepers, tomaten of paprika's gaat voorkweken kunnen de plantjes zelfs het beste op de verwarming staan.

Zaden
Zaden kan je vanaf februari kopen bij de doe het zelf zaak of tuincentrum.

Zaad-afstand / Plantafstand
Het lastige van het kleine zaaigoed is het precies uitmeten van het zaad. Het is namelijk verstandig om 2 zaadjes per bakje van ongeveer 3 x 3 cm te doen. Gebruik je grotere bakjes dan mag je best 4 zaadjes doen. Als de zaden van goede kwaliteit zijn (ze ontkiemen allemaal) dan kan je ook met 1 zaadje per bakje doen.

Als je direct in de volle grond zaait, hou dan rekening met de plantafstand zoals aangegeven op de verpakking of in onze Plantengids. Hier staat de plantafstand en rijafstand vermeld. De plantafstand is, over de lengte van je tuingrond gemeten, de afstand tussen de plantjes. Je maakt dan rijen met plantjes. De rijafstand is dan weer de afstand tussen de rijen.

Zaaien
Allereerst moet je zorgen dat de grond waar de zaden op of in terecht moeten komen is uitgegraven tot de gewenste diepte. De zaaidiepte kan je op de verpakking vinden. Voor heel veel zaaigoed is 1 a 2 cm al prima, maar kijk het voor de zekerheid even na! In dit voorbeeld zaaien we niet in de volle grond maar in turfpotjes.