Groenten en kruiden kweken op 1m²

Nederlands
Moestuinbakken die amper een vierkante meter groot zijn spot je tegenwoordig overal. En maar goed ook want bedenk eens welke voordelen je haalt uit een bak met wat planken en aarde. Zelfs de media smult ervan, letterlijk dan. Maar wat doe je ermee en meer nog; wat plant je erin?
Kruidenen groenten op uw terras kweken

Een avontuur
Staat er al een houten exemplaar in je tuin te pronken? Dan ben je wellicht al aan het zaaien en planten gegaan. Of misschien moet je de stap nog zetten en wacht je vol ongeduld op deze tips en tricks om ermee aan de slag te gaan. Dat kan ook, natuurlijk. Een vierkante meter moestuinbak is als een avontuur. Spannend en best wel leuk. Het stelt je in staat om op kleine oppervlaktes gewassen te telen of er met de kinderen vol goede moed in te vliegen. Maak vooraf een keuze welk doeleinde de bak uiteindelijk krijgt. Gebruik je hem als kleine moestuin op je terras of ergens in je stadstuin? Of schenk je hem liever aan de kinderen die er vervolgens als volwaardige klusjesmannen met de verfborstel tegenaan gaan om 'm wat meer kleur te geven? Jij beslist!

Ik heb een bak. Wat nu?
Of je hebt er stiekem al eentje klaarstaan. Of je hebt de ideale man die hem zelf in elkaar kan boksen. Hoe dan ook; je begint met een bak, worteldoek en een voedzame grond. Een worteldoek is nodig om het uitspoelen van je teelaarde te voorkomen. Een voedzame grond bestaat dan weer uit compost, zand, turf en cocosvezels. Of je koopt een aantal zakken teelaarde in het tuincentrum om de hoek, als je de tijd niet hebt om zelf een samenstelling te maken.

Welke planten kies je?
De bak is gevuld met aarde en klaar om beplant te worden. Maar welke planten kies je en welke planten beter niet? Om alle onduidelijkheden van tafel te vegen; elke plant die het in de moestuin goed doet kan je in een bak of pot planten. Je moet er alleen rekening mee zien te houden dat elke plant voldoende plaats heeft om te groeien. Als je weet dat een courgetteplant in volle glorie een diameter kan bereiken van 1 tot anderhalve meter, dan is de beslissing snel gemaakt. Die plant je dus beter niet in de bak. En zo ga je tewerk bij alle groenten of kruiden. Eerst bepalen hoe groot de plant uiteindelijk wordt en dan pas een plekje toewijzen.

Wat kan je nu nog zaaien of planten?
Laat ons even heel eerlijk zijn; het koude voorjaar zorgde voor zo'n 3 maanden extra winterblues. Heel vervelend is dat maar we halen er nu ons voordeel uit. Je kan namelijk nog tomaten, pepers, paprika's en aubergines planten. Die hadden het de afgelopen weken zo koud dat ze voor geen meter groeiden. Alweer een reden om er nu nog mee te starten! Je kan kiezen voor zaden met een natuurlijke groeibevorderaar. Vilmorin biedt een assortiment aan die je op weg helpt.

Zaaien:
• radijsjes
• sla
• kervel
• peterselie
• bieslook

Planten:
• Tomaten planten
• Pepers en paprika's planten
• Aubergines planten
• Boontjes planten doe je voor de langste dag van het jaar, ongeveer 21 juni
• Tuinkruiden zoals tijm, rozemarijn, basilicum, peterselie en munt planten

Wat met water geven?
Tijdens droge periodes moet je de planten in je bak elke dag water geven. De grond droogt namelijk snel uit. Als je de bak kant en klaar koopt dan vind je er meestal ook een watergeefsysteem bij. Maak je de bak zelf, dan geef je meestal water met een gieter, the old fashioned way, dus. Laat de aarde in je bak nooit helemaal uitdrogen want dan gaat water geven een stuk moeilijker. De grond wordt bij gevolg hard en neemt geen water op waardoor de planten snel sterven. Geef water onderaan de plant. Ga niet zomaar met de gieter over je planten heen. Stilstaand water op de bladeren werkt immers schimmels in de hand.

Goede buren
Niet alle groenten of kruiden schieten even goed met elkaar op. Meer nog; je moet rekening houden met welke exemplaren je wel en niet samen plant. Zo vermijd je beter aardappelen bij tomaten en omgekeerd. Beiden zijn ze verwant aan de zogenoemde 'nachtschadigen'. Wat concreet betekent dat ze dus ook dezelfde ziekten en schimmels kunnen bezitten. Bonen doen het dan weer uitstekend in combinatie met wortelen en bloemkool. Een overzicht met do's en dont's.

• Plant Oost-Indische kers bij radijsjes
• Bonen en bolgewassen zet je beter niet bij elkaar
• Courgettes plant je beter niet bij komkommers en omgekeerd
• Aardbeien doen het prima in combinatie met knoflook, radijsjes, sla, tomaat en prei
• Zonnebloemen combineer je beter niet met aardappelen
• Prei combineer je beter niet met bonen en rode biet
• Knoflook doet het goed in combinatie met prei, bieslook en erwten
• Tomaat en basilicum versterken elkaar niet alleen op het bord. Ook in de tuin doen ze het prima samen.