10 tips voor als u binnen wilt voorzaaien

Nederlands
Bijvoorbeeld om in de zomer de mooiste zelfgekweekte bloemen in de tuin te hebben. Of om straks een voorsprong te hebben in de moestuin, met groentes waarvoor het buiten nog te koud is.
10 tips om voor te zaaien
  1. Gebruik geen tuingrond of oude potgrond. Hierin zitten allerlei ongewenste zaden en ziektekiemen waarmee uw zaailingen moeten concurreren. Zaai- en stekgrond, kant en klaar te koop, is steriel, zeer fijn en regelmatig van structuur.
  2. Zorg voor schone potten. U kunt ook zaaien in closetrolletjes of eierdoosjes. Deze kunt u straks in hun geheel uitplanten.
  3. Beschrijf labels of wasknijpers met een watervaste stift of potlood, vermeld naam en zaaidatum.
  4. Zet de gevulde potjes in kratten of kisten, zodat ze makkelijk verplaatsbaar zijn.
  5. Kijk op de verpakking of u met een lichtkiemer te maken hebt. Deze zaden dekt u niet of nauwelijks af met grond. Vuistregel: veel kruiden zijn lichtkiemers, veel groenten donkerkiemers.
  6. Geef vers water om schimmelziekten te voorkomen.
  7. Dek de potjes eventueel af met huishoudfolie om het vocht vast te houden. Wel regelmatig luchten en verwijderen zodra de zaailingen boven staan.
  8. Sluit gebruikte zaadzakjes af met een paperclip of elastiekje om kiemkracht te behouden en bewaar ze in een luchtdichte trommel op een koele plek, dan kunt u later nog eens zaaien.
  9. Zet de potten op een lichte plek, op de vensterbank of in de kas. Geef regelmatig water.
  10. Zodra de zaailingen een paar echte blaadjes hebben kunt u ze voorzichtig overzetten in een eigen potje en ze verder opkweken tot ze half mei naar buiten kunnen.