HG Belgium

De letters HG vinden hun oorsprong in de naam van een Zweedse ondernemer, Hågan Gip. Deze liet begin zestiger jaren van de vorige eeuw een aantal reinigingsmiddelen van zeer hoge kwaliteit ontwikkelen door de universiteit van Stockholm. Deze reinigingsproducten waren in eerste instantie primair bedoeld voor zwembaden.

In 1969 begon een kleine Nederlandse firma, Van Altena B.V. uit Heemstede, met de import van deze HG producten uit Zweden. Hiermee had men niet alleen succes in de zwembadwereld, maar al gauw ook bij handelaren in bouwmaterialen die keramische tegels verkochten.

Medio jaren zeventig van de vorige eeuw werd de Zweedse firma HG verkocht aan een Finse onderneming. Toen werd besloten om ook de fabriek van HG te verplaatsen naar het noordwesten van Finland was dit, vanwege de grote afstand, voor de firma Van Altena B.V. aanleiding om zelf de producten van HG te gaan produceren in Nederland. Om die reden werden de recepturen en merkrechten van HG gekocht van de Finse firma en werd er een kleine productiefaciliteit opgestart in Oldenzaal.

Na enkele zeer succesvolle jaren voor de firma Van Altena B.V., kwam de Nederlandse economie in het begin van de jaren tachtig in een recessie. Ook voor de firma Van Altena brak als gevolg hiervan een moeilijke tijd aan met jaren van zware verliezen. Daarom werd in 1982 door de toenmalige directie van Van Altena B.V. besloten om een externe adviseur aan te trekken, die het management moest adviseren over de te volgen strategie om aan deze problemen het hoofd te kunnen bieden.

Na een grondige analyse van de markt werd toen besloten om de focus te verleggen van zwembaden en handelaren in bouwmaterialen naar de consumentenmarkt. In dezelfde periode werd ook aan de positionering van het HG merk gesleuteld: “HG zou het merk moeten zijn voor alle reinigings- en onderhoudsproblemen voor in en rondom het huis.” Naast de bekende goede kwaliteit werd nu ook innovatie een zeer belangrijke pijler van het concept.

Inmiddels werd ook intensief gewerkt aan het opbouwen van de export via importeurs. België, Engeland en Duitsland waren de eerste exportlanden, waarna vele andere landen volgden. Niet alleen in Europa, maar ook in het Midden Oosten, Azië, Canada en de Verenigde Staten.

Begin jaren negentig werd de fabriek in Oldenzaal, die al meerdere keren was uitgebreid, weer veel te klein en waren er ook voor het hoofdkantoor in Hillegom onvoldoende mogelijkheden om uit te breiden. Daarom werd uiteindelijk besloten om beide vestigingen onder één dak samen te voegen, te weten in Almere. Dit geheel nieuwe pand, in de voormalige Zuiderzee, werd op 1 januari 1997 betrokken.

In 2000 werd de Engelse importeur overgenomen en werd de naam van deze firma gewijzigd in HG Hagesan UK Ltd. Deze firma opereert nu als een 100% dochtermaatschappij.

Eén jaar later, in 2001, werd ook de Belgische importeur van HG volledig overgenomen en werd de naam van deze firma gewijzigd in HG Belgium bvba-sprl.

Op 1 juli 2009 opende HG Spain S.L. officieel haar deuren. Sindsdien wordt (naast Nederland, België, Duitsland en Engeland) ook de Spaanse markt door eigen mensen bewerkt. In alle overige landen wordt gewerkt met locale importeurs. Wereldwijd is het HG merk verkrijgbaar in vele afzetkanalen: van tegelhandel tot drogisterij en van doe-het-zelf winkel tot supermarkt. Overal kiest de consument voor de vertrouwde kwaliteit van HG!

Email customer care: 
Telefoon customer care: 
+32 9 253 25 27
Adres: 
Industrieweg 118 B
9032 Wondelgem
België
Onze merken: